تب کریمه کنگو در سگ وگربه

 بیماری کریمه کنگو، با اسم کامل تب خون‌ریزی‌دهنده کریمه کنگو، نامِ یک عفونت ویروسی واگیردار است که هم انسان و هم حیوان به آن مبتلا می‌شوند و همچنین به صورت واگیری می‌توانند به دیگران انتقال دهند.

این بیماری اولین بار در سالهای 45-1944 باعث ابتلای بیش از 200 نفر در منطقه کریمه واقع در اوکراین (اتحاد جماهیر شوروی سابق) شد.

سپس در سال ۱۹۶۹ مشخص شد عامل ایجاد کننده بیماری فوق مشابه همان است که در سال ۱۹۵۶ در کنگو مشاهده گردیده‌ است. از اینرو، تشابه عامل بیماری باعث اسم فعلی (تب هموراژیک کریمه-کنگو) شد. این ویروس در انسان بیماری شدیدی همراه با مرگ و میر 70-15% ایجاد می‌کند و شیوع بیمارستانی آن نیز گزارش شده است.

ویروس Crimean-Congo hemorrhagic fever (CCHF) به وسیله کنه‌ای از جنس هیالوما منتقل می‌شود. مخزن اصلی ویروس در طبیعت کنه‌ها می‌باشند؛ ولی گاو، گوسفند، بز، خرگوش، گورخر، بوفالو، کرگدن و زرافه نیز به عنوان مخزن مطرح می‌باشند. بیماری در حیوانات بدون علامت است و گاه با یک بیماری تب‌دار چند روزه تمام میشود.

 انتقال به انسان از حیوان بیشتر از طریق تماس با حیوان بیمار و در صورت تماس با امعا و احشای آلوده به بیماری، حین ذبح دام یا عدم رعایت موارد بهداشتی و آلودگی با کنه ها رخ می‌دهد.

شاید تصور می‌کنید که این بیماری حیواناتی مثل گاو و گوسفند و... را آلوده میکند اما باید بدانید که هم سگ ها و هم گربه ها میتوانند به کنه آلوده شوند . حتی خوردن خون آلوده در توله سگ ها نیز میتواند کم خونی ایجاد کند .

اما آلودگی با ویروس تب کریمه کنگو در سگ ها و گربه هایی ایجاد میشود که در معرض کنه های آلوده قرار بگیرند و با گزش کنه ها آلوده شوند ، پس این بیماری در سگ ها و گربه هایی که برنامه های ضد انگل مرتبی دارند و در محیط های پرریسک نباشند معمولا ایجاد نخواهد شد و نگرانی ندارد.

خوشبختانه تا کنون گزارشی مبنی بر آلودگی انسان بر اثر تماس با سگ وگربه و انتقال تب کریمه کنگو از حیوانات خانگی به انسان گزارش نشده و راه های اصلی انتقال آن همان تماس مستقیم با ترشحات دام آلوده یا کنه های آلوده است .

جهت جلوگیری از آلودگی سگ و گربه با کنه موارد زیر را رعایت نمایید .

1- از بیرون بردن سگ ها گربه ها در علفزارهای بلند بخصوص در فصل تابستان خودداری کنید و در صورت اجبار حتما بدن انها را بعد از بازگشت با ترکیبات وشامپو های ضد انگل تمیز کنید.

2- بصورت مرتب بدن حیوانات خانگی خود را بررسی نمایید و با لمس بدن آنها درصورت مشاهده هر گونه برآمدگی به وجود کنه ها شک کنید و دقیق تر معاینه نمایید و به روش های درست و با کمک دکتر دامپزشک نسبت به جداسازی کنه ها اقدام نمایید.

3- برنامه های ضد انگلی سگ ها وگربه ها را زیر نظر دکتر دامپزشک بطور مرتب و مداوم انجام دهید تا از آلودگی های انگلی مختلف پیشگیری نمایید.

4- بدن سگ ها و گربه ها را باشامپو های مخصوص و ضد انگل شستشو نمایید .

توجه داشته باشید که اولین نکته در پیشگیری از این آلودگی ها رعایت بهداشت در حیوانات خانگی میباشد تا شما با حیواناتتان در آرامش زندگی کنید.